De Gelre groep bestaat uit een vereniging en een beheerstichting voor het gebouw.
 
De vereniging
Binnen de vereniging maken ongeveer 25 vrijwilligers het mogelijk dat de kinderen en jongeren elke week een nieuwe uitdagende activiteit beleven. Zij zijn als het ware de reisleiders binnen de Scoutingwereld, de bedenkers van het avontuur. Een groot deel van onze vrijwilligers doet dit als leidinggevende. Daarnaast zijn er vrijwilligers actief in het verenigingsbestuur en in ondersteunende functies. Alle 18 plus (kader)leden van onze groep hebben een VOG aangeleverd. 

Het is altijd ons streven geweest om binnen de leidingteams een evenwichtige leeftijdsopbouw te hebben. Het doel is om leidingteams samen te stellen uit jongeren en volwassenen. De leidinggevenden van de Gelre Groep worden door Scouting Nederland opgeleid. Na een basistraining blijven zij zich verder ontwikkelen met gespecialiseerde vervolgtrainingen. Hoewel dit allemaal serieus lijkt (en ook is) staat ook voor de leiding steeds het plezier voorop. Ze doen het tenslotte vrijwillig en niet betaald!.
 
 
Elke eerste dinsdag van de maand houden we een groepsraad. Alle leiding en het groepsbestuur zijn daar welkom om alle lopende zaken binnen de groep te bespreken. Ook wordt het beleid van de groep en de financiën daar besproken en bepaald:
 
Een bijeenkomst van de groepsraad
 
De beheerstichting
De beheerstichting heeft een bestuur dat momenteel uit 5 leden bestaat. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het clubhuis. Volgens de statuten van de stichting wordt het bestuur gevormd uit leden waarvan de meerderheid ook uit de vereniging komt. Zo wordt de betrokkenheid van de stichting bij de vereniging gewaarborgd. Het onderhoud en beheer wordt uitgevoerd door een aantal vrijwilligers dat door het stichtingsbestuur wordt aangestuurd. 
 
Onze geschiedenis
De Gelre Groep is direct na de tweede wereldoorlog opgericht door de heer C. Lina, toen onderwijzer in Twello. Als oprichtingsdatum houden we 1 juni 1945 aan hoewel de opkomsten in werkelijkheid al eerder begonnen. 
In de loop der jaren is de Gelre groep in zeer uiteenlopende onderkomens gehuisvest geweest. Zo werd er begonnen in een verbouwd kippenhok aan de Rijksstraatweg. Via een schaapskooi op de Kleine Noordijk en diverse zaaltjes in cafés kan men in de vijftiger jaren terecht in een noodwoning uit de 2e wereldoorlog gelegen aan de Binnenweg. Toen het pand zo bouwvallig werd dat opkomsten er nauwelijks meer mogelijk waren, werd in 1978 uitgeweken naar de boerderij gelegen aan Achter `t Holthuis 4. Deze boerderij kwam beschikbaar voor de Gelre groep omdat de gemeente Voorst de boerderij met omliggende landbouwgrond had aangekocht om daar sportvelden aan te leggen voor 2 Twellose sportclubs. Na een flinke verbouwing kon het achterhuis van de boerderij in 1980 officieel in gebruik worden genomen door de Gelre groep. In 1994 volgende nog een flinke verbouwing toen ook het voorhuis voor de groep beschikbaar kwam. 
Installatie van leiding in 1973 bij de Gelre Groep

Sindsdien is de groep flink gegroeid met een absoluut hoogtepunt rond 1995 met ruim 250 leden. Anno 2018 telt de groep ongeveer 165 leden in 9 zogenoemde speltakken. Op 24 november 2012 heeft de Gelre groep een geheel nieuw, ruim en licht, clubhuis betrokken aan de Stinzenlaan 80 in Twello. Een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van de groep!
 
Enthousiast geworden?
Heb je zin om een leidingteam of ons bestuur te versterken? Dat kan!  Wij zijn momenteel op zoek naar:
  • Leiding voor diverse speltakken. Scoutingervaring is niet noodzakelijk, enthousiasme wel! We zijn vooral op zoek naar welpenleiding voor de zaterdagmiddag!
  • Leiding voor de beverspeltak. Deze speltak is voorlopig gestopt wegens te weinig leiding. Heb je zin om leiding te geven aan deze speltak voor jeugdleden van 5-7 jaar? Meld je aan!

Informatie en / of aanmelding betreffende deze vacatures kunt u krijgen van de voorzitter van de vereniging (Stefan Buwalda): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.