ScoutNet Nederland - Mail en Web services - spamfilter

Alle mail naar @scoutnet.nl adressen gaat langs een spam- en virus-filter. De gebruikte software is SpamAssassin.

Hoe werkt het?

Virussen worden natuurlijk verwijderd, daar hoef je je verder niet mee bezig te houden. Het nadeel van spam (ongewenste e-mail dus) is echter, dat het voor een programma nooit voor de volle 100% zeker vast te stellen is of iets spam is.

Daarom wordt mail die mogelijk spam is ook niet direct verwijderd, maar het wordt voorzien van een label dat het spam is, met een score die aangeeft hoe waarschijnlijk dat is. Dat label kan je vervolgens gebruiken om op te filteren in je eigen e-mail programma.

Er zijn drie headers die je kan gebruiken in je filter instellingen:

  1. X-Spam-Flag: YES
    Deze behoeft geen verdere toelichting; als dit er staat denkt SpamAssassin dat het om spam gaat. maar er is geen verdere nuancering mogelijk
  2. X-Spam-Status: Yes, hits=xx.x required=5.0
    Hier zie je ook aan wat de score is (xx.xx dus) die dit mailtje kreeg, en op de volgende regels staat een verdere omschrijving van de tests waar het aan voldoet om tot die conclusie te komen.
  3. X-Spam-Level: **********
    Het aantal sterretjes komt overeen met de afgeronde waarde van de score. handig als je de default waarde van 5 om X-Spam-Flag op YES te zetten niet goed vindt; dan test je gewoon op bv 3 of 7 sterretjes.

 

Voorbeelden van filter-instellingen

Hoe je zo'n filter instelt verschilt per mail-programma. Je kan ook procmail gebruiken op de ScoutNet server om mogelijke spam direct te verwijderen (met het risico dat ook een enkele legitieme e-mail verloren kan gaan, dat is op eigen risico dus).