Geschiedenis

Hoe ScoutNet is ontstaan...

Toen in 1989, het Internet nog niet zo populair was als nu, richtte Peter de Hilster het Scouting BBS op tesamen met Richard Prevost en Henk Plantjť. Zover wij weten het eerste Bulletin Board voor en onderhouden door Scouts in Nederland. Al zeer snel raakte meerdere personen geÔnstresseerd en we wisselden informatie tussen diverse Scouting-verbonden Bulletin Boarden.

Ik weet nog steeds niet hoe het bekendheid kreeg, maar al snel werd er met ons kontakt opgenomen door Scouts uit Zwitserland en Oostenrijk, zij wilde deelnemen aan ons "Netwerk". En zo gebeurde het ! INTERNATIONAL ScoutNet was geboren. Later ontdekten we dat gelijksoortige aktiviteiten ook gaande waren in de U.S.A., Canada en ItaliŽ ! Dus waren er verschillende netwerken voor Scouting op de wereld, terwijl we van elkaar totaal niets af wisten !

Toen kwam Ray Saunders een lid van het Europeese Scouting Kantoor. Ray organiseerde een seminar genoemd "Building a Global Village". Deze nam plaats te BelgiŽ in December 1994. Rays (en de W.O.S.M.) bedoeling was om personenen met elkaar kennis te laten maken en te praten over het creŽren en uitbreiden van bestaande systemen en het koppelen van systemen om te bouwen aan de "Global Village" gebruikmakende van toenertijd beschikbare modernste communicatie-techniek. Tegenwoordig wordt er nog steeds 1 maal per jaar de "Global Bridge", een international vriendschaps kamp, gehouden.

Global ScoutNet is een multi techniek netwerk. We maken gebruik van fido-tech gebaseerde netwerken, Internet WWW, Internet IRC, Internet news, Ready-Net (W.O.S.M. network), spraak, radio en zelfs faxen, Global ScoutNet kan bereikt worden op vele manieren. Er zijn meerdere interfaces tussen de verschillende technologiën zodat de informatie wordt verspreid op de snelst mogelijke manier.

In de loop van de jaren is Internet steeds belangrijker geworden, en de andere technieken wat minder. Wat gebleven is is dat ScoutNet zich ten doel stelt Scouting-leden met elkaar te verbinden via de computer.

Huidige situatie

Sinds het voorjaar van 2002 werkt ScoutNet Nederland intensief samen met Scouting Nederland. SN heeft voor ScoutNet een server geregeld, en Team Internet van SN zorgt voor de technische ondersteuning. Het goede nieuws voor groepen is dat de hoeveelheid ruimte fors uitgebreid is, en dat dit alles gratis is geworden; het wordt immers al betaald uit de contributie.

Zie persbericht.