ESTA's 

 

De estagroep is de nieuwste speltak van Scouting St. Willibrord, waar zowel jongens als meisjes van 7-11 samen spelen. De leiding bestaat uit een 7-tal vrijwilligers die er wekelijks voor zullen zorgen dat de kinderen een leuke vrijetijdsbesteding hebben.

 

Karin Bruers

Ingrid de Laat

Karen v Beijsterveld

Loes vd Pol

Roel v Dun

Robbert Schellekens

Tommy Voermans

 

Het kind met de hoge hoed

 

Zoals je Welpen een jungle kent, de Kabouters in BambiliŽ spelen hebben ook de Esta’s een thema. Het is gebaseerd op een boek van Simone Schell en heet: Het kind met de hoge hoed”. Hieronder een stukje ter introductie

 

Op de brug over de Volderia-rivier in de stad Pals staat een bronzen beeld van het Kind met de Hoge Hoed. Over het Kind met de Hoge Hoed worden in Pals de vreemdste verhalen verteld. Maar niemand weet er het fijne van. Eťn ding is zeker: lang, lang geleden was er in Pals een echt Kind met een Hoge Hoed. Het kwam met een stel kermisklanten naar de stad. Op ťťn van de kermistentenstonden de woorden: "HET LAND VAN ESTA".

Als in die tent de gordijnen voor het podium opzij werden geschoven, verscheen het Kind met de Hoge Hoed.
"Dames en heren", riep het Kind. "Stelt u zich voor..."
Na die woorden zagen de inwoners van Pals de meest wonderlijke voorstellingen... ze speelden er zelf een hoofdrol in, zo leek het wel. De kermisklanten vertrokken, maar het Kind met de Hoge Hoed bleef in Pals opduiken. Het verhaal gaat nog steeds, dat het beeld van het Kind met de Hoge Hoed soms na de klok van twaalf uur tot leve n komt. Het kan je dan meenemen naar een geheimzinnig huis. In dat huis zou een poort zijn die toegang geeft tot het Land van Esta...
Of dat waar is
?

Openen en sluiten
Het begin en eind van een middag kenmerkt zich bij scouting door het zingen van een liedje, het roepen van een yell. Ook de Esta’s kennen deze traditie. Hieronder de tekst.

(openingslied)

Wij als Esta’s gaan op reis

Naar het verre Estaland

Want wij missen voor geen prijs

Deze avontuurlijke reis

Geef je hand…ga maar mee.

Over land… over zee

Blijf maar heel dicht bij elkaar

Want dan is er geen gevaar.

 

(sluitingslied)

’t is weer om, het is voorbij

We gaan nu in een lange rij

Stap voor stap naar huisje toe

Raar maar waar, we zijn nog niet moe.

Zwaai je hand..Estaland

Ik wil je zien..en misschien

Volgende keer wil ik weer mee.

Nu naar huis..dag land..dag zee..

 

De installatie

Ook een traditie is de installatie. Ergens in januari worden alle kinderen geÔnstalleerd, ofwel zij horen nu echt bij de Esta’s. Om dat te laten zien zullen zij de wet aanhoren en de belofte op moeten zeggen. Naast dit officiŽle deel mogen de kinderen vanaf dat moment ook hun uniform gaan dragen. Dat bestaat uit een groene blouse, groepsdas en blauwe spijkerbroek.

Ook ouders zijn van harte welkom om deze speciale gebeurtenis bij te wonen.

 

Esta-wet

    Een Esta speelt samen
    met anderen in het Land van Esta

    Hij/Zij is eerlijk, vriendelijk

    en houdt vol

    en zorgt goed voor de natuur

 

Belofte voor Esta's

    Ik beloof mijn best te doen - met de hulp van God -

    een goede Esta te zijn

    iedereen te helpen waar ik kan

    en me te houden aan de Esta-wet

    Jullie kunnen op mij rekenen

 

Stellen

De groep Esta's wordt onderverdeeld in vier kleinere groepjes met kinderen. Zo'n groepje noemen we een stel. Bij de kabouters noemen we dit een dorpje waar de burgemeester "de leiding" heeft. Dit kennen we ook bij de welpen waar gewerkt wordt met nesten en waar de gids de oudste is. In ee stel noemen we deze de steller. Hij of zij krijgt hulp van de hulpsteller. De stellen hebben de naam van een kleur.