Het beververhaal in het heeeeeel kort.

 

 

Bevers spelen in de wereld van Lange Doener. Lange Doener woont in huize Hotsjietonia aan de rand van het dorp. Als hij thuis is, hangt de vlag uit. De kinderen uit het dorp weten dan dat ze welkom zijn in het huis van Lange Doener.

En dat betekent  FEEST.

 

Want Lange Doener maakt van elke dag een groot feest. In en om huize Hotsjietonia zijn de bevers met van alles bezig: met tekenen, schilderen, tikkertje spelen, luisteren naar verhalen, verzorgen van de dieren en nog veel meer.

Ze spelen overal. Lange Doener helpt de bevers waar hij kan, nooit is hem iets te veel. Lange Doener kan prachtige, spannende verhalen vertellen en hij kent ontzettend veel spelletjes.

 

En hij kan toveren! Natuurlijk, echt toveren is het niet. Maar …. als hij iets gemaakt heeft, is het net alsof de wereld een stukje vrolijker is geworden, een beetje veranderd is. Voor de bevers natuurlijk.

Vooral toen hij van een ladder, wat planken en een oude stofzuiger een vliegmachine bouwde. Waarachtig, dat kon hij!

De bevers die er bij waren hebben het gezien. Ze gingen samen met Lange Doener op het vliegtuig zitten en Lange Doener leerde hun een vreemde spreuk. Het volgende ogenblik waren ze in de wolken. Hoog boven hun dorp. Ze zwaaiden naar de andere bevers op de grond.

 

Of die keer dat ze een onderzeeboot bouwden van oude dozen. Lange Doener nam hen mee naar de bodem van de vijver, tussen de vissen. Niet te geloven. Maar echt waar! Lange Doener kan alles.

VREEMDE man zeggen de volwassen mensen, maar die snappen  er ook niks van.

Lange Doener woont natuurlijk niet alleen in dat grote huis, maar samen met zijn vrienden:

Lappezak komt uit Lapland en bouwt het liefst tenten en speelt en knutselt met allerlei soorten lappen.

Frederik  Scheuremaar, die het op zijn heupen krijgt als hij papier ziet, hij scheurt het dan in de kleinste snippers die je ooit gezien hebt, zelfs de post van Lange Doener.

Pompedomp. Zij is de vrouw des huizes. Zij verzorgt de planten en dieren en ze zorgt voor de tuin. Ook is ze dol op muziek, koken en bakken.

Hippe Springveer is de druktemaker van het stel, hij kan geen minuut stil zitten en is altijd wel wat aan het doen. Hij weet altijd wel een leuk nieuw spel voor de bevers.

SSSSST de Wolk woont in het torenkamertje. SSSSST is eigenlijk een grote wolk die niet van drukte houdt. Als je moe bent of niet mee wilt doen met “de anderen”, ben je welkom op SSSSST om een boek te lezen of om zomaar niets te doen.

 

Verder wonen er een heleboel dieren in Hotsjietonia, zoals:

  Olivier de hamster.

  Peen het konijn.

  Dolly de Duif.

  Sander de kater.

  Billie de hond.

  Snabbel en Babbel de rijstvogeltjes.

 

Als de bevers naar het huis van Lange Doener komen, mogen ze overal spelen en spelletjes doen zoals :

 

Britse Buldog

Hutten bouwen

Knutselen

Ranja drinken met een snoepje

Appelflappen bakken

Muziek maken

Dansen

Enz. Enz. Enz. Enz. Enz.

 

En twee of drie keer per jaar heeft Lange Doener opeens een heel leuk idee, dan nodigt hij alle kinderen uit om bij hem te blijven slapen. Alle bevers komen dan gezellig logeren in huize Hotsjietonia. En geloof maar dat het dan feest is in Hotsjietonia.