Routetechnieken voor WEK & Scouts


  • Bron: Diverse o.a. Nieuwsgroepen op news.scoutnet.org
Hieronder vind je een aantal manieren om WEK'kers en Scouts te oefenen in routetechnieken.
 
 

Stad of bos in het klein

Maak op de grond een netwerk van straten (dit kun je doen met touw of afzetlint en haringen of met krijt. Desnoods een wat kleinere versie op een groot stuk papier). Hierop kun je technieken als strippenkaart of kruispuntenroute oefenen.
 
 

Figuren maken

Maak buiten met haringen en touw een figuur op de grond. Laat ze in groepjes dat figuur met een kompas langslopen en de richtingen opschrijven (bijv. 2 stappen 180 gr, 3 stappen 60 gr, 1 stap 310 graden). Vervolgens kan het groepje het figuur ernaast kopieren met de kompasrichtingen en afstanden die ze opgeschreven hebben.
 
 

Kaart Kleuren

Kopieer een kaart (1:25000) op A3 papier en geef elk groepje zo'n kopie. Laat ze de snelwegen inkleuren, de kanalen, het station, enzovoort. Op deze manier krijgen ze inzicht in het lezen van de kaart.
 
 

Coördinaat opzoeken

Laat alle kinderen hun eigen woonhuis opzoeken en vervolgens de coördinaten bepalen.
 
 

Route uitzetten

Laat de groepjes zelf een route uitzetten. Wissel de routes om en laat de groepjes allemaal een of meerdere routes van een ander groepje lopen.
 
 

Woord raden

Hang een aantal letters (samen meerdere woorden) in het gebouw op. De groepjes moeten met een lijst met kompasrichtingen (Oost- en Westom) die vanuit een centraal punt naar de letters wijzen de woorden proberen te raden.
 
 

Gemaakt op: 9 mei 2001, laatste wijziging: 17 februari 2016 door: Roland Masselink


 
 

 
[Terug naar de index] [Terug naar Home]