Speurtochten voor de WEK


  • Bron: Diverse bronnen
Iedereen kent de speurtocht met lintjes, maar met een beetje fantasie kun je er veel meer van maken. Zowel wat betreft het soort speurtocht, als ook de manier waarop je hem in het programma verwerkt. Laat de oudste WEK'kers eens een speurtocht uitzetten voor de rest van de speltak. Of splits de groep op in groepjes. Laat ze allemaal een tocht uitzetten en vervolgens één of meer tochten van andere groepjes lopen. Hieronder vind je wat ideeën om eens een andere soort speurtocht voor de WEK (en ouder) te doen.
 
 

De adres speurtocht

Deze toch is ideaal voor een kleine speurtocht als introductie van een thema. De meeste mensen (dus ook de meeste themafiguren) zetten hun naam en hun adres op hun spullen. Als thema introductie vind je één van die merkwaardige (of allerdaagse) voorwerpen. Er is een reden waarom je het voorwerp terug moet brengen (b.v. een betovering, door het voorlezen uit een toverboek), of je besluit als eerleijke scout om het terug te brengen naar de eigenaar.

Stel je moet naar:

Ti-ta Tovernaar
Heksenweg 13
de Onbekende Heveuls

Hang in het bos achtereenvolgens de volgende straatnaam bordjes op (incl een aantal anderen, aan paden waar je niet moet zijn.)

  • Onbekende Heuvels (bepaalde richting, b.v. over een ANWB paddestoel plakken)
  • weg naar de Onbekende Heuvels
  • na een aantal afslagen van andere straten (bospaden) die het niet waren, jawel hoor: de heksenweg
  • even verderop hangen ook huisnummers op de bomen
  • bij nummer 13 ben je er
  • En ja hoor: er hangt ooknog een bord huis van Ti-ta Tovenaar

 

Kralentocht

Kralen van verschillende kleuren geven aan wat je moet doen (rood is rechtdoor, groen is rechtsaf, etc.)
Het is wel belangrijk dat de groepjes goed bij kunnen houden waar ze zijn, b.v. doordat de kralen aan het touwtje kunnen schuiven.

Een variant hierop is een route met symbolen. Denk bijvoorbeeld aan Smiley's. De kant waar ze naar toe kijken is de richting waar je naar toe moet.

Een andere variant is snoepjes nemen in plaats van kralen. Als ze zeker zijn dat de richting klopt, mogen ze het snoepje opeten.

Nog een andere variant hierop is de knopentocht. Een achtknoopje is rechtdoor, een platte knoop betekent naar links, een schootsteek naar rechts, enzovoort. Hierbij is het van belang dat je duidelijk aangeeft waar het touwtje begint. Met een mastworp rond een lucifer (wel vastgeplakt trouwens) kun je een speciaal iets aangeven. Dit kan een vraag zijn die op blaadje staat of iets wat je niet met eenvoudig links, rechts of rechtdoor aan kan geven.
 
 

Ballonnentocht

Bij deze tocht krijg je een aantal balonnen. In die balonnen zitten briefjes, b.v. met een stripkaart, onderaan het briefje staat welke kleur ballon je na afloop van deze route kapot mag maken, vervolgens loop je de kuispuntenroute die daarin zit, etc.

Je kunt de route ook met watervaste stift op de ballon tekenen en in de ballon alleen een briefje doen met welke ballon de volgende is.
 
 

Tocht met schatkaart

WEK'ers zijn over het algemeen redelijk goed zijn in het herkennen van schatkaarten. Dit zijn uit de vrije hand gemaakte kaarten van het bos rondom het gebouw, waarop bepaalde markante dingen in thema gekekend zijn. Zolang ze maar bekend zijn, herkennen ze de vijver in het bos met eiland, al vrij snel als zee waarin een schateiland moet liggen.

Bij de vijver aangekomen blijken er twee mogelijkheden te zijn. (twee eilanden) Wat vervelend nou. Maar na wat puzzelen: 'nee, dat is dat, en dat is dat, en dat kasteel, dat is dat eendenhuisje' weten ze altijd de goede plek aan te wijzen.

Hetzelfde geldt voor situatie schetsen, maak je die een beetje duidelijk, dan weten ze vaak meteen waar het is...
 
 

Fototocht

Voor een fototocht krijg je een boekje met foto's. Op die foto's staat steeds een pion. Je loopt iedere keer in de richting van dat wat je op de foto ziet, totdat je op de plaats staat waar op de foto de pion te zien is. Daar aangekomen bekijk je de volgende foto en loopt weer in de richting die op de foto staat, enzovoort.

De route zet je van achter naar voren uit, met twee leiding. Op het eindpunt zet je een pion, of ander op een foto goed herkenbaar voorwerp neer, loop het pad af, totdat je de pion nog net ziet en neem een foto... Leiding twee komt van achter een grote boom tevoorschijn en neemt de pion mee naar daar waar de fotograaf op dat moment staat, de fotograaf gaat naar het volgende punt, leiding 2 verstopt zich, de foto wordt genomen, en de pion weer verplaatst, enz.

In plaats van een pion kun je ook een thema figuur nemen, b.v. een heks of een boef waar je jacht op maakt maar die je steeds weer te snel af is. De tocht leidt naar haar huisje in het bos, of uiteindelijk kom je bij het eindpunt de gezochte boef in levende lijve tegen.
 
 

Cassetetocht

Bij deze tocht spreek je de route in op een bandje, dat ze tijdens de route af kunnen spelen.
 
 

Reflectortocht

Deze tocht is voor 's avonds, als het schemert of donker is. Zet de tocht uit met gratis Cd's of zilverfolie. De groepjes nemen allemaal een zaklamp mee en schijnen daarmee in het rond. Zodra ze op de reflectoren schijnen lichten deze op en weten ze welke kant ze op moeten.

Om het extra spannend te maken, kun je een aantal leid(st)ers langs de route zetten, die de groepjes af mogen schijnen.
 
 

Puzzeltocht

Dit is een kruispuntenroute waarbij steeds drie pijltjes (A, B & C) in een kruispunt staan gegeven. Eronder staat een meerkeuze vraag, waarvan één antwoord goed is. Het pijltje waarvan de letter overeenkomt met het goede antwoord, is de juiste richting.

NB:

  • Bij het volgende kruispunt kunnen de groepjes controleren of het vorige antwoord goed was.
  • Om te voorkomen dat de groepjes foutlopen, kun je de volgende regel toepassen: hoe onduidelijker de route (b.v. veel dezelfde kruispunten achter elkaar), hoe eenvoudiger de vragen...

 
 

Gemaakt op: 8 mei 2001, laatste wijziging: 17 februari 2016 door: Roland Masselink


 
 

 
[Terug naar de index] [Terug naar Home]