Frederik Scheuremaar


  • Bron: Dorien vd Tillart
  • Gemaakt op: 15 januari 2004, laatste wijziging: 17 april 2016

In de Bevermap staan leuke verhalen over Frederik Scheuremaar. Zo'n verhaal kan een leuke introductie zijn op een opkomst rondom Frederik Scheuremaar, misschien kan hij zelfs op visite komen? Want Frederik houdt natuurlijk ontzettend van scheuren en kranten, dus als de Bevers zoiets gaan doen, wil hij er graag bij zijn!

De opkomst zelf

In de opkomst zitten verschillende spelletjes met kranten Spelletjes met kranten verwerkt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Kranten-geluiden-spel

Met een stukje krant kan je verschillende geluiden maken. Laat een Bever een geluid verzinnen en maken. Een andere Bever probeert het geluid na te doen.

Ratten & Raven (wordt: Proppen & Prullen)

Er zijn 2 rijen met Bevers, ze staan met hun rug naar elkaar toe. De helft van de groep heet ‘Proppen’ en de andere helft heet ‘Prullen’. Een leider roept ‘Proppen’. Dan moeten de Prullen zo snel mogelijk de Proppen tikken. Als de leider ‘Prullen’ roept, is het natuurlijk omgekeerd.

Klevende kranten

Wist je wel dat kranten ook zonder lijm kunnen kleven? Ren maar eens met een krant voor je buik. Als je hard genoeg gaat, blijft die vanzelf zitten en hoef je de krant niet meer vast te houden.

Krantendans

Dit spel gaat netzoals stoelendans, maar in plaats van stoelen gebruik je stukken krant.
Let hierbij op dat de Bevers niet te hard rennen, want dan kunnen ze uitglijden.

Krantje leggen

Dit spel gaat netzoals zakdoekje leggen.

Krantenmeppertje

Er staat een bever in het midden van de kring met in zijn hand een opgerolde krant. Iemand in de kring noemt een naam. De Bever die genoemd wordt, moet door degene die in het midden staat getikt worden, behalve als die zo snel mogelijk een andere naam noemt.
Dit spel is vooral leuk als er veel nieuwe bevers zijn, want het is een leuk spelletje om namen te leren kennen.

Lopen op kranten

Dit is een soort estafette. De voorste bever van elk groepje krijgt twee kanten. Hij/zij gaat eerst op de eerste krant staan, legt de tweede neer, gaat daarop staan, pakt de eerste krant op en legt de voor de tweede, enz. Op deze manier wordt een van te voren aangegeven afstand afgelegd, eventueel in estafettevorm.

Snipperbak

Er is een grote bak met snippers gemaakt (tafels op hun kant gelegd, met de tafelbladen naar elkaar toe) met onderin een laag kussens. Tijdens de opkomst worden er geregeld kranten gescheurd en in de bak gestopt (door Bevers en leiding). Zo vult de bak zich steeds meer met snippers. Als afsluiting van de opkomst mogen alle Bevers in de bak gaan zitten en met de snippers spelen (nog meer kranten verscheuren, ’t sneeuwt snippers etc.). De Bevers kunnen zich verstoppen (andere leid(st)ers komen binnen; waar zijn jullie Bevers?), zomaar liggen, luisteren naar een verhaal etc.


 
[Vorige] [Thema opkomsten] [Zonder speltakthema]
[Bever thema] [Kabouter thema] [Welpen thema] [Esta thema]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site