De televisiestudio's van Vlitter


  • Bron: Handboek Kabouters, Scouting Nederland 1996 (te bestellen bij de ScoutShop)
  • Gemaakt op: 5 maart 2001, laatste wijziging: 17 april 2016

(1 Week)

Toelichting
Vlitter is de stad waar de Baratev (Bambiliaanse radio en televisie) haar studio's heeft. In die studio's zie je tv-sterren, dj's en talentenjagers. Natuurlijk komen er ook veel bezoekers; de meeste Bambilianen maken er vaak een uitstapje naar. Er valt van alles te zien en te beleven.

Opzet
De Bambiliaanse studio's zijn de aanleiding om met video-apparatuur te gaan werken. Omdat dit een niet alledaagse activiteit is, wordt het voor de Kabouters een bijzondere opkomst. Het resultaat is een leuke opname.

Tip: Het resultaat van dit programma kun je gebruiken bij een oudermiddag of voorstellingsmiddag, of op een groepsweekend. De Explorers of stamleden kunnen helpen bij het bedenken en uitvoeren of opnemen van de video.

VLITTER

Inleiding
Wie wil er nu niet beroemd worden? Iedereen toch! De leiding vertelt dat we vandaag naar de studio's van Vlitter gaan. We hebben daar voor de kring camera's en studiotijd gereserveerd voor vandaag!

Heenreis
Om in Vlitter te komen, moeten we eerst de rivier de Drintel oversteken. Maar de schipper van de veerpont wil ons alleen overzetten als we met z'n allen in één bootje passen. Leg een kleed neer waar alle Kabouters op passen. Op een teken van de schipper springen alle Kabouters tegelijk op en trekt de leiding het kleed vooruit. Zo overbruggen we de Drintel. Wel eerst even oefenen met springen.

In de studio's
Bij de ingang van de studio's staat de regisseur (leid(st)er) de Kabouters op te wachten. Hij legt uit dat de Kabouters zelf een `Vlittervideo' mogen maken van ongeveer vijf minuten. Ze moeten daarin laten zien wat ze bij de Kabouters doen. Dat kan variëren van een demonstratie van een favoriet spel tot een lied of een toneelstukje. De Kabouters gaan zelf bezig met de liedjes, dansjes, het verkleden en schminken. De leiding geeft de Kabouters richtlijnen en zorgt ervoor dat de groepjes snel aan het werk kunnen. Bij het bedenken van de scenario's door de groepjes loopt de leiding rond om de Kabouters te prikkelen tot nieuwe ideeën. Ook zijn er regie-assistenten (bijvoorbeeld de Explorers). Zij zorgen voor onder andere geluid, materialen, inrichting van het toneel en houden het draaiboek van de produktie bij. Natuurlijk worden intussen ook de voorbereidingen opgenomen!

Dit programma-onderdeel wordt alleen een succes als het goed is voorbereid. Test vantevoren het opnemen met de camera. Zorg dat alle materialen klaarliggen, zoals bijvoorbeeld de schminkdoos, kleding, toneel- en spelattributen.

Tip: "Het filmboek" van Bas van Lier (uitgeverij Ploegsma) biedt veel informatie over filmen en het gebruikmaken van speciale effecten.

Terugreisspel
De video is af, maar de afspeelapparatuur moet nog klaar worden gezet. Terwijl dit gebeurt, reizen de Kabouters vanuit de studio's terug naar het clubhuis. We gaan buiten een vliegensvlugge reis door Bambilië maken. Zet de Kabouters op een rij, naast elkaar. Een leid(st)er is de reisleid(st)er. Deze geeft aan waar je in Bambilië bent. Bijvoorbeeld in de Warbossen, waar je met je hoofd gebukt moet lopen om de takken te vermijden. Of bij de Drintel, waar je overheen moet zwemmen. Verzin veel bewegingen, zodat de Kabouters even lekker actief bezig zijn. Daarna kijk je met z'n allen de opnamen af.


 
[Vorige] [Thema opkomsten] [Zonder speltakthema]
[Bever thema] [Kabouter thema] [Welpen thema] [Esta thema]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site