Gokken in Driemstein


(1 Week)

Toelichting

In Driemstein staat een groot kasteel, er is nog een gracht omheen met een ophaalbrug erover. Als de brug open is kan niemand het kasteel meer in, een echte vestingstad dus. Temidden van alle nauwe straatjes vind je een groot plein. Hier staat een grote kist met deftige kleren. Die kleren worden jaarlijks gebruikt voor het grote gok-feest. De inwoners kleden zich dan in deftige kleren, de ophaalbrug wordt opgehaald. En het grote festijn kan beginnen.

Opzet

Het gok-festijn van Driemstein is de aanleiding om een bepaald personage te spelen. De kabouters krijgen de gelegenheid om op speelse wijze kennis te maken met een activiteit die ze in hun scoutingloopbaan nog een aantal keer tijdens (groeps-/districts-) activiteiten zullen tegenkomen.

Tip: De spelen in dit programma zijn nogal ingewikkeld, vereenvoudig de spelen op zo'n manier dat ze goed voor kabouters te spelen zijn. Leg de spelen uit door ze voor te doen.

DRIEMSTEIN

Inleiding:
Wie wil er nu niet rijk zijn? Iedereen Toch! De mensen in Driemstein hebben daar de oplossing voor gevonden; één dag per jaar doen ze allemaal alsof ze heel rijk zijn. Dat is tijdens het Jaarlijkse gok festijn. We zijn door de Burgemeester uitgenodigd om mee te doen aan dit gok festijn.

De brief
We beginnen de opkomst met een ren spel om alle energie er even uit te halen, tijdens dit ren spel wordt er een brief bezorgd door de Burgemeester van Driemstein.

Visitekaartjes
Voordat we vertrekken neemt de leiding snel nog even de brief van de Burgemeester door. Ooops, bijna vergeten ons visitekaartje. De leiding legt uit wat visite kaartjes zijn, en laat een paar voorbeelden zien. Alle kabouters maken een visitekaartje van een rijk persoon. Een paar voorbeelden: "Laura, gravin van Andoornborg", "Alibabba, importeur van Oosterse specialiteiten", "Brill Gates, directeur van Megasloom Software", "Roger Konijn, Hollywood filmproducties", enz. Iedereen maakt twee dezelfde visite kaartjes. Eén houdt iedere kabouter bij zich, de andere komt bij een willekeurige andere kabouter achter op de rug. Tijdens het spel moeten de kabouters er door gesprekken met de andere "hooggeplaatste personen" achter komen welk kaartje er achter op hun rug zit, de andere hooggeplaatste persoon mag op vragen over het kaartje op de rug alleen maar antwoorden met "Ja/Nee, Meneer/Mevrouw ..........".

Heenreis
Voor ons vervoer naar Driemstein is gezorgd, er komt een grote limousine voorrijden. Het rijden met zo'n auto is niet gemakkelijk, zeker niet op de bochtige weg door het Wilde Woud. De kabouters gaan in een heel kleine kring achter elkaar staan. Vervolgens zakken ze een stukje door de knieën en nemen voorzichtig plaats op de schoot van de kabouter achter zich. De kring blijft gesloten. Op een sein van de chauffeur (leid(st)er) vertrekt de limousine: metten verzetten de kabouters tegelijk de juiste voet, links-rechts-links, en proberen in de kring rond te lopen.

De ontvangst
Als we aankomen worden we ontvangen door een echte bodyguard (leid(st)er), die van iedereen zijn visitekaartje wil zien, en met norse stem alle namen opnoemt. Als we aankomen is het lokaal omgetoverd tot een gokpaleis. Langs de rand van het lokaal staan de verschillende spelen opgesteld:

Roulette
Hier kun je inzetten op even / oneven en zwart / rood. Bij winst wordt je inzet verdubbeld. Bij 0 is alle geld voor de bank, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. (Eventueel kun je een speelbord gebruiken met meer mogelijkheden, zodat kabouters die wel weten wat die vakjes inhouden ze kunnen gebruiken.)

Hoger of Lager
Dit is een eenvoudige versie van Black-Jack?? Het wordt gespeeld met de aas (= 1) en de nummers 2 t/m 10 van een pakje spelkaarten. De kabouters zetten een bepaald bedrag in. Daarna mogen ze van 3 kaarten achter elkaar zeggen of het hoger of lager wordt. Hebben ze alles goed, dan krijgen ze hun inzet verdubbeld.

Paardenrace
Dit vergt wat voorbereidingen, maar het is gegarandeerd een topper. Zaag uit een plak (dikte 8 - 20 mm) vier paarden van ongeveer 17,5 cm breed en 12,5 cm hoog. Plaats deze paarden op een voetstuk (een plankje van een zodanige grootte en een zodanig gewicht dat het paard overeind blijft staan en een stootje kan hebben.) Nummer de paarden of geef ze allemaal een ander leuk kleurtje. Maak er een een oogje een touw van + 4 m aan. Aan de andere kant van het touw maak je een klosje, van een stukje (oude) bezemsteel. Maak een start- en finish-lijn op de grond. Rol de klosjes af, totdat de paarden achter de startlijn staan. Vier kabouters mogen plaatsnemen op de 4 stoelen achter de finish. Zij zelf en de overige kabouters mogen inzetten op het paard waarvan zij denken dat'ie gaat winnen. Op het startsignaal rollen ze het klosje zo snel mogelijk op. De verslaggever (leid(st)er) doet "zenuwachtig" verslag van de wedstrijd. De kabouters die op het winnende paard gegokt hebben krijgen als winst (hun inzet X aantal paarden in de race) terug. De rest heeft verloren.

De Bank
Hier kun je, als je geld op is, nieuw geld lenen. (dit is zonder rente, anders wordt het te ingewikkeld, maar het wordt wel opgeschreven, en van het eindsaldo van het volkje afgetrokken)

Speciale ronde
Om de tien minuten is er een speciale ronde. Hierbij is er geen maximum inzet. De leiding houdt hier onderling wedstrijdjes, waarbij ook weer ingezet kan worden. Voorbeelden: Touwtrekken, boterham met pindakaas opeten, estafette om het clubhuis.

Natuurlijk is er ook nog tijd om eens te informeren wie wie is, en wat de anderen zoal doen. Dit kan onder het genot van een "glaasje champagne" (Appelsap/Sinas met Sprite/Spa of gewone limonade) dat bij de Bar gehaald kan worden tegen inlevering van een limo-bon.

Na 90 minuten wordt alle geld ingeleverd en per volkje geteld. Ondertussen vertellen alle "hooggeplaatste personen", welk kaartje op hun rug zit, en waarom.

Als dat gebeurd is, is het geld geteld en wordt de winnaar bekend gemaakt. Daarna reizen we terug.

Ressereus, mei 1998


 
[Vorige] [Thema opkomsten] [Zonder speltakthema]
[Bever thema] [Kabouter thema] [Welpen thema] [Esta thema]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site