SPS - Home

Internationaal - Nederlands (NL)


NL Voor internationale bezoekers heeft de Scouting Programma Site (SPS) een kleinigheidje. Een aantal gedachten en tips over programma, programma ontwikkeling en programma aanbod voor groepsniveau en daarboven.
 
 

Breed aanbod van spelletjes

Om de kwaliteit van Scouting op groepsniveau te verbeteren, biedt de Scouting Programma Site (SPS) een breed aanbod aan spelletjes voor leiders en leidsters van de jongste leeftijdsgroepen.
 
Verschillende eigenschappen en persoonlijkheden van leden vragen elk om eigen aandacht en een eigen unieke aanpak; zoveel verschillende leden, zoveel verschillende lievelingsspelletjes. Alleen al daarom is het hebben van een grote bibliotheek met spelletjes van belang voor de kwaliteit van het programma. Ook ontlast het hebben van een snel te raadplegen bibliotheek de leiding van veel zoekwerk en blijft tijd over voor andere zaken. Die tijdwinst komt soms ten goede aan de kwaliteit van het programma, soms ook aan het aantal leidinggevenden omdat de voorbereidingen minder tijd kosten en meer leden zich geroepen voelen om leiding te worden.

De Nederlandse versie biedt daarom een hele lijst spelletjes. Hieronder een korte samenvatting.


 
 

Regiospelen voor Welpen en Kabouters

Iets om te delen met leidinggevenden uit andere landen, zijn de Nederlandse regio spelen. Eens of twee maal per jaar komen de groepen van de jongste leeftijdscategorien uit de regio samen om gezamelijk een gezellige middag te beleven.
 
Tijdens een regiospel middag staat kennis maken met de leden van een andere scoutinggroep centraal. Tijdens de opening blijkt uit een toneelstuk dat er een probleem is dat opgelost dient te worden. De meeste activiteiten leveren puzzelstukjes die uiteindelijk leiden naar de oplossing. Halverwege is er een rustmoment met limonade. Aan het eind van de middag komt iedereen weer bij elkaar en gaat er vaak een groot gejuich op als de oplossing gevonden is.

Scouting waarden:

  • Andere scouts ontmoeten: Sommige activiteiten zijn alleen met je eigen groepje van scouts uit je eigen groep. Deze zijn speciaal bedoeld voor wie nog moet wennen aan regio spelen. Andere activiteiten doe je samen met scouts van andere groepen. Zo leer je nieuwe vrienden kennen, of kom je erachter dat mensen uit je klas bij een andere groep op scouting zitten. Ook leer je soms over de cultuur en gewoontes van een andere scoutinggroep.
  • Public relations waarde: Door je met de leden van een groot aantal groepen te laten zien op een zichtbare locatie, laat scouting zich zien aan de buitenwereld en weet men dat het er is.
  • Progressie lijn: Al vind je het bij de welpen en kabouters misschien nog eng om deel te nemen aan een regiospel; je leert al snel ook leden van andere groepen bij jou in de buurt kennen, al is het alleen al bij naam. Bij de volgende leeftijdsgroep, de scouts kun je meedoen aan landelijke activiteiten op interessegebied; en kun je -als je dat wilt- landelijke contacten met andere scouts opdoen en onderhouden, zie onder. Bij de scouts en de rovers kun je tenslotte meedoen aan de jamboree en ook internationaal vrienden en kennissen maken.
  • Het kader van een regio binden: Samen werken aan een project en resultaat behalen smaakt naar meer en ondersteund de organisatie structuur, zeker als er 's avonds een barbeque of klein feestje voortoe is. Deze sociale structuur helpt mee om de organisatie te dragen en uit te dragen naar de buitenwereld.

Meer dan genoeg om eens te kijken naar verschillende mogelijkheden om een regiospel voor welpen en kabouters te houden.

Op naar Wereldwijd avontuur voor Scouts


 
 

Organisatorische tips

Veel winst voor scouting en scouting groepen valt te behalen uit organisatorische zaken.
 
Aan alle leidinggevenden die een regio vergadering bezoeken, wordt gevraagd hun leukste programma van het afgelopen jaar, samengevat op 1 A4'tje mee te nemen. Investeren en terugontvangen heet dat principe. We waarderen het erg dat je belangstelling toont voor de regio en daar mag je best een duwtje in de rug voor terugkrijgen. Na de pauze een spel doen, waardoor je kennismaakt met de toppers van alle groepen uit de regio, betekent dat je de tijd die je in de regio en de vergadering gestopt hebt, dubbel en dwars terugverdient tijdens het met veel plezier in elkaar zetten van een goed programma.

Vandaar hieronder een aantal organisatorische tips:


 

 
[Vorige / Arrière / Zurück / Previous] [International Version]
[ NL Nederlandse version] [ FR Version Française] [ DE Deutsche Version] [ GB English Version]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Version: © 1997-2016, Scouting Programma Site