Nieuwsbrief mei 2020 MERHULA
(de vorige nieuwsbrief was van april 2020; alle nieuwsbrieven staan op de website)

1      VOOR ALLE SPELTAKKEN EN HUN OUDERS/VERZORGERS

1.1    Scouting gaat nog steeds door!

In de vorige nieuwsbrief werd aangegeven dat er tot en met 1 juni geen normale opkomsten zullen zijn. Zoals iedereen wellicht zal weten zijn er echter wat versoepelingen in de maatregelen gekomen vanuit de overheid. Scholen en opvang gaan weer open, en kinderen mogen weer sporten. Uiteraard nog met de nodige voorzorgmaatregelen.

Ook Scouting Nederland heeft een advies uitgebracht om weer fysieke opkomsten te draaien. Wij als vinden dit natuurlijk hartstikke leuk en zullen daarom ook weer opkomsten op het clubhuis verzorgen. Er zijn wel wat beperkingen en regels waar we mee te maken hebben, hierdoor verschilt het per speltak wanneer er op het clubhuis opkomst is. Kijk in het schema bij de betreffende speltak voor alle opkomsten. Ook het programma is anders dan jullie van ons gewend zijn vanwege de maatregelen, we doen ons best om een divers programma neer te zetten.

Het is belangrijk dat u als ouder/verzorger onderstaande maatregelen en regels ook met uw kind doorneemt.

 • We houden ons aan de RIVM richtlijnen
  • Denk aan regelmatig handen wassen, niezen in de elleboog en gebruik van papieren zakdoekjes, etc.
 • Scouts en explorers houden 1,5 meter afstand van elkaar
 • Leiding houdt 1,5 meter afstand van elkaar en de jeugdleden. De kinderen moeten 1,5 meter afstand houden tot de leiding. Voor welpen en bevers geldt er onderling geen afstandsbeperking.
 • Leden komen zoveel mogelijk zelf naar de groep. Als leden gebracht worden blijven ouders op de parkeerplaats en houden ze 1,5 meter afstand van elkaar. Geen ouders ‘aan de kant’ die kijken bij het openen of de activiteiten.
 • Jeugdleden en leiding gaan direct na de opkomst naar huis.
 • De activiteiten vinden alleen in de buitenlucht plaats. Slecht weer? Dan is er geen fysieke opkomst, omdat er binnen geen activiteiten mogen plaatsvinden. Wij zullen u dan een app sturen of bellen. Hoort u niets, dan gaat de opkomst gewoon door. We zullen proberen bij slecht weer een alternatieve online opkomst aan te bieden.
 • De kinderen en leiding nemen een eigen pakje/flesje drinken en tussendoortje mee voor tijdens het limomomentje. Vergeet deze dus niet bij de opkomst mee te nemen!
 • Er zal maar 1 speltak tegelijk opkomst draaien.
 • Zorg dat leden thuis al naar het toilet zijn geweest voordat ze naar de activiteit komen. Zo wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van het sanitair. 
 • Het clubhuis is tijdens de opkomst dicht en gaat alleen open als iemand naar het toilet moet.
 • Heb je verkoudsheidsklachten? Blijf dan thuis.
 • Wij respecteren dat niet iedereen kán of wil meedoen.

De regering ziet graag dat kinderen weer in beweging komen, net als wij. Daarom zijn vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom deze periode.

 

1.2    Groepskamp 16 en 17 mei

Dit kamp kan helaas niet doorgaan

 

1.3    Avondvierdaagse 26 t/m 29 mei

Vanuit de organisatie van de avondvierdaagse is doorgegeven dat deze niet doorgaat helaas.

2      Bevers (zaterdag 13.00-15.00 uur)

2.1    Agenda

Heeft u het algemene deel al gelezen? Dit deel bevat ook bijzonderheden voor bevers. Zaterdagen die niet genoemd zijn, zijn normale opkomsten. Dus gewoon van 13.00 tot 15.00 bij ons eigen clubhuis.

Wanneer

Wat

Bijzondere tijden/locatie

vanaf zat 16 mei

Gewone opkomst

 

Vanaf zaterdag 16 mei zal er elke zaterdag, indien goed weer, opkomst zijn op het clubhuis.

2.2    Informatie 1,5 meter afstand

Bevers hoeven onderling geen afstand te houden. Tussen de kinderen en de leiding moet er wel 1,5 meter afstand zijn. Afstand bewaren tussen leiding en bevers kan lastig worden omdat het jonge kinderen zijn. We doen er alles aan om fysiek contact te beperken, maar kunnen het niet voorkomen. Daarom staat voorop dat u als ouders zelf vertrouwen moet hebben om uw kind te willen brengen. Bij twijfel adviseren we het kind thuis te houden. Bespreek het afstand houden ook met uw kind.

2.3    Openen

Het openen zal anders gaan dan de bevers gewend zijn. Bespreek dit vooraf met uw kind, zodat het geen verrassing voor ze is. De bevers zullen een kring vormen en de leiding vormt een kring op 1,5 meter afstand van de bevers. Uiteraard zingen we wel samen het lied. Op deze manier zullen we ook de opkomst sluiten. Zoals ook in het algemene deel aangegeven zijn ouders hierbij niet welkom.

3      Welpen (zaterdag 9.30-12.00 uur)

3.1     Agenda

Heeft u het algemene deel al gelezen? Dit deel bevat bijzonderheden voor de welpen.

In onderstaande schema staan dit keer álle opkomsten (van 9.30 tot 12.00 bij ons eigen clubhuis) die nog volgen tot aan de zomervakantie. Bij alle opkomsten wordt goed nagedacht over een invulling waarbij de kinderen zoveel mogelijk ruimte krijgen en zo min mogelijk contact hoeven te maken.

Zaterdagen die niet genoemd zijn proberen we een online opkomst aan te bieden. Hierover wordt u via de app en mail geïnformeerd.

Wanneer

Wat

Bijzondere tijden/locatie

zat 23 mei

Gewone opkomst

We zullen deze opkomst spelenderwijs veel aandacht schenken aan de maatregelen, zoals de 1.5m afstand.

 

zat 6 jun

Gewone opkomst

Een mooi kampvuur, broodje, marshmellows, en een boel gezelligheid. Ook zullen we vandaag de nieuwe welpen en onze nieuwe leidster Raksha installeren.

 

zat 20 jun

Gewone opkomst

We duiken in de geschiedenis van de welpen speltak door middel van een insigne.

 

zat 11 jul

Laatste opkomst

Normaal viert de leiding deze opkomst hun verjaardagen, echter zal er nu veel leiding niet bij aanwezig kunnen zijn.

Toch knallen we nog even deze laatste opkomst door feestelijk af te sluiten.

 

21-23 aug

Zomerkamp

Zie 3.3, ons eigen clubhuis.

 

3.2    Openen

Het openen zal anders gaan dan de welpen gewend zijn. Bespreek dit vooraf met uw kind, zodat het geen verrassing voor ze is. De welpen draaien zonder de scouts opkomst en zullen daarom ook zonder scouts gaan openen. De welpen zullen in een halve cirkel staan en 2 welpen hijsen samen de vlag. De leiding staat op 1,5 meter afstand en kan de welpen alleen met aanwijzingen helpen.

3.3    Zomerkamp 21 t/m 23 augustus

Of wij op zomerkamp kunnen, is nog niet bekend. Begin juni horen we van Scouting Nederland wat er mogelijk is. De leiding gaat nu uit van 3 scenario’s.

 • De maatregelen zijn eind augustus dusdanig dat een kamp onmogelijke uitdagingen met zich mee brengt. In dit scenario gaat het kamp niet door.
 • De maatregelen zijn versoepeld, maar we mogen nog niet overnachten. In dit scenario gaan we wel op ‘kamp’ (bij ons eigen clubhuis), van zaterdagochtend tot zondagmiddag, maar slapen jullie thuis!
 • De maatregelen zijn verder versoepeld. In dit scenario houden we een weekendkamp met slapen in ons eigen clubhuis, van vrijdagavond t/m zondagmiddag.

Wij hopen uiteraard dat we in augustus alsnog een leuk weekend met elkaar mogen beleven, met een gaaf kampthema. Zodra bekend is welk scenario het wordt, krijgt u bericht en de vraag of u uw kind wilt opgeven/afmelden.

Voor sommige welpen zal een kamp nog heel spannend zijn en zijn er misschien wel twijfels wel of niet deel te nemen. De leiding heeft hier veel ervaring mee. Stuur ons vooral een appje of mailtje om het gesprek aan te gaan. Ook bij het derde scenario is het mogelijk om te thuis te slapen, hoewel slapen in het clubhuis het kamp meestal veel leuker maakt.

4      Scouts (zaterdag 9.30-12.00 uur)

4.1    Agenda bijzondere opkomsten scouts

Heeft u het algemene deel al gelezen? Dit deel bevat bijzonderheden voor de scouts.

In onderstaande schema alle opkomsten tot aan de zomervakantie, let goed op de locatie

Wanneer

Wat

Bijzondere tijden/locatie

zat 2 mei

Insigne

Online

 

zat 9 mei

Escaperoom

Online

 

zat 16 mei

Cultuurspel

Clubhuis

 

zat 23 mei

Minecraft

Online

 

zat 30 mei

Bosspel

Clubhuis

 

zat 6 juni

iScout

Online

 

zat 13 juni

Doolhof en installatie

Clubhuis

 

zat 20 juni

Hike/speurtocht en bingo

Online

 

zat 27 juni

Houthakken

Clubhuis

 

zat 4 juli

Weerwolven

Online

 

zat 11 juli

Laatste opkomst

Nog onbekend

 

23 t/m 29 aug

Zomerkamp

Nog onzeker, zie 4.3

 

4.2    Openen

Het openen zal anders gaan dan de scouts gewend zijn. Bespreek dit vooraf met uw kind, zodat het geen verrassing voor ze is. De scouts draaien zonder de welpen opkomst en zullen daarom ook zonder welpen gaan openen. De scouts staan in een halve cirkel met 1,5 meter afstand tussen elkaar (indien dat niet past, maken we 2 rijen). Er is één scout die de vlag gaat hijsen. De leiding staat op 1,5 meter afstand en kan de scout alleen met aanwijzingen helpen.

4.3    Zomerkamp

Het is nog onzeker of we op zomerkamp kunnen. Scouting Nederland komt op 1 juni met een advies en dit gaat de leiding op 2 juni met elkaar bespreken. We zullen jullie daarom begin juni meer laten weten over het zomerkamp. Een aantal scenario’s waar we aan zitten te denken zijn:

 • als het niet mag, dan is er geen zomerkamp
 • als we niet mogen overnachten, dan denken we aan wat dagactiviteiten en slapen de scouts thuis. Mogelijk dat we dan voor andere data kiezen
 • als de maatregelen versoepeld worden, dan gaan we op zomerkamp. Afhankelijk van welke maatregelen er versoepeld zijn, kiezen we mogelijk voor andere data.

5      Explorers

Deze agenda bevat de bijzonderheden. Vrijdagen die niet genoemd zijn, zijn normale opkomsten. Dus vrijdag 19.00-21.30 bij ons eigen clubhuis.

Wanneer

Wat

Bijzondere tijden/locatie

Vanaf vr 15 mei

Fysieke opkomst om de week

Clubuis

Vanaf vrijdag 15 mei zullen de explorers om de week, indien goed weer, een opkomst op het clubhuis hebben. De opkomst zal duren zolang het licht is, omdat de opkomsten alleen buiten plaats kunnen vinden.

6      Nieuwsbrief verschijningsdata

De volgende data gelden voor de nieuwsbrieven:

De nieuwsbrief van

Kopij inleveren op

Verstuurd op

September

Tweede opkomst september

Eerste opkomst september

Kopij svp opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

7      Kom je een keertje niet? Mail of bel eventjes naar de leiding