Welkom op de website van:

SCOUTING FREDERIK HENDRIK
uit Bavel (gemeente Breda)

SCOUTING FREDERIK HENDRIK werd op 6 juni 1946 opgericht. De oorsprong ligt in de Oranje stad Breda. Uit de snelgroeiende padvinderijgroep Prins Maurits (opgericht in 1927) zijn een tweetal nieuwe groepen afgesplitst namelijk de Engelbert van Nassau groep en de Frederik Hendrik. Gezien de grote band die het huis van Oranje had, en nog altijd heeft, met Breda lag de keuze van deze namen voor de hand. Bij de oprichting koos de FREDERIK HENDRIK GROEP ook een symbool en motto met een gedachte om uit te dragen namelijk de “Flambouw” een fakkel met de woorden:
“houdt het vuur brandende”
Dit verklaart ook het vuur dat staat op het embleem van SCOUTING FREDERIK HENDRIK.

SCOUTING FREDERIK HENDRIK is samen met ongeveer 1.300 andere lokale scoutinggroepen, uit het hele land, aangesloten bij SCOUTING NEDERLAND. Ruim 90.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van scouting. Samen met ongeveer 30.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van ons land. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen.

Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema's.
Scouting biedt kinderen, ongeacht huidskleur, geloof, beperking, of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.

SCOUTING FREDERIK HENDRIK heeft 5 speltakken ingedeeld in diverse leeftijdsgroepen:
Bevers jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar.
Welpen jongens en meisjes van 7 tot 10 jaar.
Scouts jongens en meisjes van 10 tot 15 jaar.
Explo's jongeren van 15 tot 18 jaar.
Stam jongeren van 18 tot 23 jaar.
De leden komen hoofdzakelijk uit Bavel, Ulvenhout, Dorst en Breda.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagavond en/of op zaterdag proberen we onze jeugdleden een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding te bieden.
Zo is er veel aandacht voor samen spelen, sporten, speurtochten en natuurlijk creatieve activiteiten. Maar natuurlijk word het aanleren van echte scouting vaardigheden niet vergeten. Zo is er veel aandacht voor kaart en kompas, koken, kamperen, E.H.B.O. en pionieren.

Met uitzondering van een aantal beroepskrachten op het landelijk bureau van Scouting Nederland bestaat de gehele organisatie van Scouting uit VRIJWILLIGERS.
Ook de begeleiding tijdens de bijeenkomsten van SCOUTING FREDERIK HENDRIK is in handen van vrijwilligers.

Regelmatig zijn jeugdleden en begeleiders van onze groep aanwezig bij bijzondere activiteiten, denk daarbij aan de officiële gelegenheden zoals dodenherdenking en Koninginnendag.


ONZE GROEPSDAS


Net als bijna alle scoutinggroepen waar ook ter wereld heeft SCOUTING FREDERIK HENDRIK een eigen groepsdas:
Onze groepsdag bestaat uit een schotsruit (tartan) van de Macdonald clan.
In de Schotse Hooglanden is een Clan een stamverband, waarvan de leden een al dan niet mythische voorouder hebben. Een clan wordt geleid door de rechtstreeks afstammeling van de oervader. Die afkomst wordt uitgedrukt in de naam: MacDonald= zoon van Donald (een Keltische naam, die wereldheerser betekent; Disney had zijn eend geen betere naam kunnen geven!) en de familie in brede zin is de Clan Donald.
Tijdens het 40 jarig bestaan van SCOUTING FREDERIK HENDRIK in 1986 werd ook een speciaal dasembleem ontworpen. Dit embleem wordt gedragen in de brede punt van onze das driekante das. Centraal op het embleem staat het brandende vuur met daarboven de naam van onze groep. Onder het vuur de naam Breda, de stad waar de oorsprong van onze groep ligt. Rechts van het vuur de Nederlandse leeuw en links van het vuur de Franse lelie het symbool van Scouting.

groepsdas

MOUWEMBLEEM


Sinds 2006 heeft de groep ook een speciaal mouwinsigne. Het is een rondinsigne embleem met de zelfde symbolen als op de das met een doorsnede van 8,5 cm.

logo-rond

ONS CLUBHUIS


De wekelijkse bijeenkomsten van SCOUTING FREDERIK HENDRIK vinden plaats in of rond ons clubhuis dat ligt op bosperceel aan de Bavelse Hei, vlak bij het Ulvenhoutsbos.
Regelmatig blijven onze leden ook in het clubhuis overnachten als voorbereiding op de jaarlijkse zomerkampen die we voor onze jeugdleden organiseren.

 

WIE WAS FREDERIK HENDRIK?


Frederik Hendrik van Oranje-Nassau wordt geboren te Delft in 1584 als de enige zoon uit het huwelijk van Willem van Oranje met Louise de Coligny, zijn vierde echtgenote. In 1625 volgt hij zijn halfbroer, Prins Maurits, op als stadhouder. Maurits draagt het bevel over de strijdkrachten over aan Frederik Hendrik. Tevens vraagt hij Frederik Hendrik om te trouwen en zo het voortbestaan van de dynastie zeker te stellen. Op 4 april 1625 huwt Frederik Hendrik Amalia von Solms-Braunfelt, zij was een hofdame uit het gevolg van Frederik van Palts, de 'Winterkoning' van Bohemen. Uit dit huwelijk worden vijf kinderen geboren: de latere stadhouder Willem II in 1626 en daarna nog vier dochters.
Frederik Hendrik regeerde Nederland in de 'gouden eeuw'. De republiek was op het hoogtepunt van haar macht en had weinig te leiden onder religieuze en politieke conflicten. De cultuur floreerde met schilders als Rembrandt, Frans Hals en Jan Steen en Amsterdam was het financiële centrum van Europa. Frederik Hendrik staat vooral bekend als "de stedendwinger". De naam paleizenbouwer zou hem echter ook niet hebben misstaan. Hij leeft als een vorst en laat verscheidene paleizen bouwen. Naast het Huis Honselaarsdijk bouwt hij het Paleis Noordeinde, de Nieuwburch te Rijswijk en maakte hij een begin met het Huis ten Bosch, dat door Amalia van Solms ter zijner ere werd afgebouwd. Daarnaast toonde hij veel belangstelling voor de kastelen van Breda, Buren, Dieren en IJsselstein. Zijn zin voor cultuur heeft hij geërfd van zijn moeder Louise de Coligny.


Prins Frederik Hendrik en zijn neef Graaf Ernst Casimir van Nassau beginnen in 1626 een offensief tegen de Spanjaarden. De familietak van Ernst Casimir zal later de titel Prins van Oranje erven doordat Willem III kinderloos sterft. In 1629 vordert Frederik Hendrik kasteel Maurick in Vught als zijn hoofdkwartier. Hij verjaagt de Spanjaarden uit 's Hertogenbosch en verkrijgt zodoende zijn bijnaam 'de stedendwinger'. Hij herovert, naast 's Hertogenbosch, onder meer ook Sas van Gent, Venlo, Roermond, Maastricht, en Rijnberk. In 1637 neemt Frederik Hendrik Breda in, het laatste Spaanse bolwerk in de zuidelijke Nederlanden. Een poging om Antwerpen in te nemen, in datzelfde jaar, mislukt. De grenzen van het latere Koninkrijk der Nederlanden beginnen zich af te tekenen.
Frederik Hendrik realiseert zich al snel dat het belangrijk is om banden aan te gaan met andere mogendheden als hij de strijd tegen Spanje wil winnen. Bekwaam diplomaat als hij is, verwerft hij geldelijke steun van Frankrijk en gaat hij een verbond aan met de Engelsen door in 1641 zijn zoon Willem II uit te huwelijken aan Maria Stuart, de dochter van de Engelse Koning Karel I. Uiteindelijk, in 1646, begint Frederik Hendrik aan vredesonderhandelingen met Spanje. Dit zou, in 1648 (na zijn dood), resulteren in de vrede van Munster waarmee er een einde komt aan tachtig jaar oorlog. Frederik Hendrik is overleden in Den Haag in 1647. De titel, Prins van Oranje, gaat naar zijn zoon Prins Willem II.