NAAM

          

ALBERT SCHWEITZER

Albert Schweitzer leefde van 1875 tot 1965. Hij werd vooral bekend door Lambarene, het ziekenhuis in Gabon in Centraal-Afrika, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht. Hij wordt geboren in Kaysersberg, een klein plaatsje in de Elzas. Na het gymnasium gaat hij in 1893 in Straatsburg studeren.

Welzijn
Hij komt tot het besluit dat hij zich wil wijden aan het welzijn van de mensen. Schweitzer gaat medicijnen studeren aan de universiteit van Straatsburg om daarna als arts te kunnen werken in Afrika. Inmiddels heeft hij Hélène Bresslau ontmoet, een studente kunstgeschiedenis ontmoet. Na zijn medicijnenstudie vertrekken zij naar Lambarene in Gabon. Ze starten in een schuur die ingericht wordt als ziekenhuis.

Van de overheid krijgt hij in 1924 grond waarop binnen een paar jaar nieuwe barakken worden gebouwd. Het ziekenhuis groeit snel uit tot een soort dorp. Vanaf die tijd wordt hij geholpen door Europese artsen en verpleegsters.

Nobelprijs
In de laatste jaren van zijn leven gaat Schweitzer weer een keer aan het studeren. Dit keer kernfysica. Hij zag het als zijn taak om de wereld te waarschuwen voor de gevolgen van de kernbewapening en kernproeven. In 1952 krijgt hij de Nobelprijs voor de vrede. Het geld besteedt hij aan de bouw van een apart dorp voor leprapatiënten, het 'Village de Lumière', dorp van het licht.

'Leven is leven dat leven wil te midden van leven dat leven wil.'
Op 4 september 1965 komt aan zijn leven een einde. Hij is dan 90 jaar.